I ništa, i ništa me vise ne inspiriše sem lepote što se u nadi nazire…

Jednom prilikom sam sjedila u taxiju na putu prema mom omiljenom stadionu. Bila sam shrvana i to mi je putovanje doista dobro došlo. Taksista je bio ljubazan čiko po imenu Lorenc. Objašnjavao mi je da se njegovo ime piše s dva početna "L". Pokazao mi je na našim zajedničkim putešestvijama od AC Hotel Som-a gdje obično spavam kad sam u katalonskoj prijestolnici do Camp Noua sve živo što vrijedi očima vidjeti, pogotovo ako navijaš za Barcelonu. Lorenc je volio slušati o Bosni i Hercegovini i Sarajevu čak je i suzu pustio nad nepravednom sudbinom našeg naroda, a posebno o tome kako je meni na um palo da putujem u Barcelonu i kakve ja veze imam s fudbalom. Sporazumijevali smo se na engleskom, španskom, katalonskom, njemačkom, bosanskom i talijanskom. Rukama i nogama smo jedno drugom objašnjavali viceve i smijali se do suza.

Te večeri mi se ostvario san. Glupo je i pričati. Reći ću samo da sam svojim očima vidjela demolirani Real Madrid i da je meni za umornu dušu u 9. minuti susreta Xavi zabio gol na asistenciju Inieste i potrčao prema istočnoj tribini držeći čvrsto grb kluba koji voli. Petom je primio loptu, "proturio" je kako samo majstor zna na desnu nogu i lobovao Casillasa. Oborila sam Kineza kad sam skočila. Ispale su mi stvari iz torbe. Grlila sam nepoznate ljude i vrištala. Onda se desio Pedro, pa se desio Villa, pa onda opet Villa i na kraju Jeffren.

Poslije utakmice me je čekao Lorenc. Vozio me je prema centru da idem pit’. Rekla sam mu: "Gospodine Lorenc, mislim da sad mogu slobodno da umrem."

A on je odgovorio: "Zar nakon samo jednog momenta velike sreće čovjeku da bude dosta?"

Zašutjela sam. Razmišljala sam o toj rečenici dugo, a prošlo je već 3 godine i par mjeseci. Proslavila sam tu pobjedu kako pravom Bošnji dolikuje, a kad je prošao dernek i kad se sve smirilo opet sam se sjetila čovjekovih riječi.

Kad gledaš Iberijsko more sa Espiga del Bogatella skontat ćeš da "jednom" nije dovoljno.
I da je čika Lorenc bio u pravu ko nije probao escabeche nema pojma o životu.

(https://www.youtube.com/watch?v=jTxnhfKUYf8)

1 komentar

Komentariši